Hidroizolacija suho-montažnih sten v vlažnih prostorih

POVEZANI MATERIALI

ISOMAT® SL 17 Elastomerna tekoča membrana za hidroizolacijo pod keramiko

AQUAMAT-ELASTIC Dvokomponentni, elastičen hidroizolacijski premaz

UNI-PRIMER Akrilni osnovni premaz na vodni osnovi

POLYESTER CLOTH FOR WATERPROOFING LAYERS Poliesterska tkanina za ojačitev hidroizolacijskih slojev

FIBERGLASS MESH Mrežica iz steklenih vlaken za popolno ojačitev hidroizolacijskih spojev

 

I. NARAVA PROBLEMA – ZAHTEVE

Prostori, ki so konstantno izpostavljeni vlagi, kot na primer kopalnice, tuš kabine, sanitarni prostori itd. in so zgrajeni iz suho-montažnih plošč (mavčno-kartonaste, ivernate plošče itd.) morajo biti hidroizolirani, saj te materiale zlahka uniči vlaga. Zato je potrebno preprečiti uhajanje vlage in vode v druge prostore.

V takšnih primerih hidroizolacijo izvajamo pod keramiko, katera najpogosteje daje zaključni videz vlažnih prostorov. Vodotesna plast nam zagotavlja popolno vodotesnost, kot tudi zadostno elastičnost, saj je uporabna na podlagah, ki so dimenzijsko nestabilne ali trpijo zaradi vibracij. Poleg tega mora biti odporna in trpežna, kajti vsak nadaljnji poseg oz. popravilo je zahtevno in zahteva dodatne stroške.

II. REŠITEV

Običajne sanitarni objekti s povprečnimi zahtevami
ISOMAT SL 17 je idealna rešitev za hidroizolacijo površin na vlažnih območjih, ki so občasno izpostavljena vlagi, kot so kopalnice, prhe itd. v hišah ali pisarnah, katerih stene so dimenzijsko nestabilne ali trpijo zaradi vibracij (mavčne plošče, iverne plošče itd.). To je tekoča membrana, ki jo je mogoče včesati, pripravljena za uporabo, brez topil. Po uporabi daje visoko elastičnost, vodotesnost in paroprepustnost.

Ni primeren za območja s stalno prisotnostjo vode.

Sanitarni prostori z višjimi zahtevami
AQUAMAT-ELASTIC je idealna rešitev za hidroizolacijo površin na vlažnih območjih, kjer je vlaga stalno prisotna. To je dvokomponentna elastična tesnilna kaša na osnovi cementa, ki zagotavlja popolno neprepustnost in visoko elastičnost. Primeren je za površine iz mavčnih plošč in ivernih plošč itd. AQUAMAT-ELASTIC se še posebej priporoča za hidroizolacijo površin vlažnih območij z višjimi zahtevami, kot so kopalnice ali prhe itd. Industrijskih prostorov, bazenov, sejnih dvoran itd.


III. UPORABA

Priprava podlage

 1. Podlaga mora biti očiščena, brez maščob, razrahljanih delcev, prahu itd.
 2. Po potrebi se izvede popolno glajenje podlage, da se ustvari enakomerna površina za nanašanje hidroizolacijskega materiala in naknadno pritrjevanje ploščic.
 3. Površino je treba premazati s posebnim akrilnim temeljnim premazom UNI-PRIMER.
  Poraba UNI-PRIMER: 100-200 gr/m², odvisno od vpojnosti podlage.
 4. Zavisno od pogojev sledi uporaba ISOMAT SL 17 ali AQUAMAT-ELASTIC.

Uporaba ISOMAT SL 17
ISOMAT SL 17 se lahko nanese s čopičem ali valjčkom v dveh slojih, potem ko se temeljni premaz posuši. Prvi nanos naj se pred nanosom drugega popolnoma posuši.

Lahko pa ga uporabimo v eni fazi z uporabo 3 – 4 mm zareze. V tem primeru je treba “česano” plast zgladiti in izravnati z gladko gladilko. To zagotavlja enakomerno debelino plasti.

Čez konstrukcijske spoje in na stičiščih med stenami in tlemi je priporočljivo lokalno ojačanje tesnilne membrane z 10 cm širokim mrežastim trakom iz steklenih vlaken ali trakom iz poliestrskega blaga. Na teh območjih se nanese en sloj ISOMAT SL 17 širine 12-15 cm in se položi ojačitveni material, medtem ko je sloj ISOMAT SL 17 še svež. Nato sledi še 2. premaz. Drugi premaz je treba nanesti po tem, ko je prvi suh.

Poraba ISOMAT SL 17: 1-1,5 kg/m², odvisno od vpojnosti podlage.

Uporaba AQUAMAT-ELASTIC

 1. Vsebnost 25-kilogramske vrečke (sestavni del A) AQUAMAT-ELASTIC se nenehno meša v 10 kg tekočine (komponenta B), dokler ne nastane enotna viskozna mešanica, primerna za nanašanje s ščetko. Za mešanje se lahko uporablja mešalnik z nizkim vrtljajem (300 vrt./min.).
 2. AQUAMAT-ELASTIC se nanese s čopičem, v 2-3 nanosih. Vsak nov premaz je treba nanesti po tem, ko se je prejšnji popolnoma posušil. Da se izognete razpokam, debelina vsake plasti ne sme presegati 1 mm.
  Poraba AQUAMAT-ELASTIC: skupno 2-3 kg/m².
  Čez konstrukcijske spoje in na stičiščih med stenami in tlemi ali steno do stene je priporočljiva lokalna ojačitev tesnilne membrane z 10 cm širokim mrežnim trakom iz steklenih vlaken ali trakom iz poliestra. Na teh območjih se nanese plašč AQUAMAT-ELASTIC širine 12-15 cm. Ojačitveni material se postavi, medtem ko je sloj AQUAMAT-ELASTIC še svež. Nato sledita še dva lokalna premaza. Drugi premaz je treba nanesti po tem, ko je prvi suh.

IV. OPOMBE

 • Ker so podlage iz mavčne plošče, iverne plošče itd občutljive na majhne premike in tresljaje, je priporočljivo, da se pritrditev keramičnih ploščic izvede z lepilom, elastičnim z dodatkom ADIFLEX-B.
 • Temperatura med nanašanjem mora biti najmanj +5ºC.
 • Preberite tveganje uporabe in varnostna navodila, napisana na vrečki.
gb14-1

 

gb14-2