Hidroizolacija kleti pred vodo pod pritiskom

RELATED MATERIALS

AQUAMAT Hidroizolacijski premaz na osnovi cementa

AQUAMAT-ELASTIC Dvokomponentni elastičen hidroizolacijski premaz

AQUAFIX Hitrovezni cement za takojšnjo tesnenje prodorov vode

DUROCRET Cementarna malta obogatena s polimeri

RAPICRET Hitrovezna sanacijska malta

ADIPLAST Polimerni lateks za večkratno izboljšanje malte

PLASTIPROOF Plastifikator/dodatek za zmanjšanje vsebnosti vode betonu

 

I. NARAVA PROBLEMA – ZAHTEVE

Da bi bili uporabni in sposobni preživeti, kleti stavb potrebujejo učinkovito zaščito pred vlago in vodo pod pritiskom. Kadar je nivo podzemne vode okoli kleti nad nivojem kletne etaže, mora biti klet pripravljena kot vodotesna posoda, ki se bo nenehno znašla v vodi in bo konstantno izpostavljena hidrostatskemu tlaku.

Takšen tesnilni sloj mora:

 • Učinkovito zatesniti, tudi v primeru visokega hidrostatskega tlaka.

 • Dolgotrajno tesniti, ker bi potencialna škoda povzročila takojšnje poplavljanje kleti in ker bi bilo za njeno sanacijo ali obnovo potrebno veliko dela in stroškov.

II. REŠITEV

V teh primerih se običajno priporoča hidroizolacija iz notranjosti kleti, da se ustvari neprekinjen in neprepusten bazen.

Vedno je pomembno, da so nosilni elementi pravilno oblikovani tako, da lahko prenesejo hidrostatični tlak vode. Priporočljiva je uporaba tesnilnega premaza, na osnovi cementa AQUAMAT, ki ga uporabimo za tesnenje notranjih sten v kleti. Oblikuje močno vez na podlago in prenese negativni pritisk iz vode.

Tako AQUAMAT-ov vezivni sloj:

 • Ustvari neprekinjen, močan, zaprt in neprepusten bazen za celotno klet. Lahko se uporablja tako v novogradnjah kot v starih kleteh, kjer se pojavi težava s hidroizolacijo.

 • Omogoča transpiracijo in zagotavlja rentabilnost in izkoriščenost kleti.

 • Nudi učinkovito hidroizolacijo tudi pod visokim hidrostatskim tlakom.

 • Je dolgotrajen zaradi svoje anorganske snovi.

V primeru novogradnje priporočamo dodajanje plastifikatorja PLASTIPROOF v beton, med betoniranjem konstrukcijskih elementov kleti, v deležu 0,2-0,5% mase cementa.


III. UPORABA

Predhodna dela – začasno izkopana jama

 1. Začasno izkopljemo jamo, čim bližje središču tlorisa kleti in čim globlje, da se spodnji vodni razmik spusti pod raven zaščitnih del.

 2. Voda se črpa, tako da je njena raven stalno pod nivojem hidroizolacijskih del.

 3. V temelje se pripravi drenažna plast, tako da se najprej postavi geotekstil, nato pa še 2-4 cm gramoza.

 4. Predlaga se, da se gramozna plast med betoniranjem kletne plošče prekrije s polietilenskim listom, da se prepreči vnos drobnozrnatega materiala.
  Namesto polietilena in grobega betona lahko za pokritje gramoza uporabimo membrano DELTA-MS, čemur sledi neposredno betoniranje kletne plošče.

 5. Hkrati se jašek oblikuje tako, da se postavijo perforirane (luknje s premerom 1 cm) cementne cevi s premerom 40–50 cm, obdane s plastjo gramoza in geotekstila, ki bo delovala kot filter, ki preprečuje vnos tujih materialov v cevi.

 6. Pri kleti obstoječe konstrukcije, po postavitvi cevi na svoje mesto, se tla betonirajo po njihovem obodu, tako da je zagotovljena kontinuiteta betonske plošče in cevi.
  V tem primeru se vez med starim in novim betonom izboljša z nanašanjem vezivnega sloja, ojačenega s polimernim lateksom ADIPLAST (cement : pesek : ADIPLAST : voda = 1:1:0,5:0,5 volumskih delov) .

Priprava podlage

 1. Stožičaste luknje odpremo na mestih puščanja, jih razširimo v nasprotni smeri dotoka vode in zapremo s hitroveznim cementom za takojšnjo tesnenje prodorov vode AQUAFIX.
  Pogosto se ob zatesnjenih mestih pojavijo nove, saj voda najde naslednji enostaven izhod. Ker ni znano, kako dolgo lahko traja neprekinjeno tesnjenje novih puščanj, so ob odprtih luknjah nameščene majhne izpustne cevi. Izpustne cevi se lahko usmerijo v črpalno jamo, da se odteče zbiralna voda.

 2. Vsako preostalo maščobo, sredstvo za razvlaževanje, ohlapne delce itd. Temeljito očistite s površine betona.

 3. Praznine v betonu se očistijo tudi ohlapnih delcev, gramoza itd.

 4. Distance kosov in žice se razrežejo na globini približno 3 cm.

 5. Vsi obstoječi konstrukcijski spoji se odpirajo v obliki črke V vzdolž celotne dolžine do globine cca. 3cm.

 6. Površino zgornjih površin temeljito navlažimo in nanesemo cementno malto DUROCRET ali cementno malto, ojačeno s polimernim lateksom ADIPLAST. Kadar je potrebno hitro delo, lahko uporabite hitro pritrdilno malto RAPICRET.
  Poraba DUROCRET: 25 kg za površino 30-40 m² (okvirna poraba za običajno betonsko stensko površino).

 7. Preseke tal in navpičnih elementov (sten, nosilcev itd.) je potrebno na celotni dolžini navlažiti in zalepiti s cementno malto DUROCRET ali s cementno malto, ojačeno s polimernim lateksom ADIPLAST (tvorba trikotnega utora s stransko dolžino približno 5-6 cm). Kadar je potrebno hitro delo, lahko namesto tega uporabite hitrovezno sanacijsko malto za pritrjevanje RAPICRET.
  Poraba DUROCRET: 1,9-2,7 kg/m dolžine žleba.

 8. Celotno površino podlage dobro navlažimo, ne da bi pustili vodne luže.

Uporaba AQUMAT-a

 1. Vsebnost ene vrečke AQUAMAT (25 kg) postopoma dodajamo v 8,25 kg vode ob nenehnem mešanju, dokler ne nastane enakomerna ščetkasta zmes. Za mešanje je mogoče uporabiti mešalnik z nizkim vrtljajem (300 vrt/min)

 2. 3-4 plasti AQUAMAT-a se nanesejo na notranje stene in nato na kletna tla. AQUAMAT je treba nanesti ob stenah vsaj 50 cm nad gladino vode. Vsak sloj naj se posuši, preden nanesete naslednjega. Da se izognete razpokanju materiala, debelina vsake plasti ne sme biti večja od 1 mm.
  Poraba: skupaj 3-4 kg/m².

 3. Za površine, ki se lahko pojavijo razpoke na dlačicah zaradi raztezanja in krčenja ali na gradbenih sklepih, pa tudi na mestih, kjer cevi ali drugi kovinski elementi prodrejo v beton, je priporočljiva uporaba elastične tesnilne gnojevke AQUAMAT-ELASTIC.

Zaključna obdelava – črpalni jašek
Po končani hidroizolaciji kleti ni treba več črpati vode; zato prisotnost vodne črpalke ni več potrebna. Kljub temu je priporočljivo vzdrževati jašek, da se bodo lahko v prihodnosti spopadli s hidroizolacijo, na primer med poznejšimi električnimi, mehanskimi ali vodovodnimi deli v kleti.

Če je jašek vzdrževan, lahko po potrebi opravite hitro izčrpavanje in takojšnje spuščanje vode, da se prepreči poplavljanje kleti in verjetno uničenje kakršnih koli dragocenih predmetov, ki se nahajajo tam.

Jašek naj se razprostira nad kletnimi tlemi do najvišjega opazovanega nivoja podzemne vode plus varnostna meja vsaj 50 cm, saj se po načelu komunikacijskih plovil nivo vode znotraj jaška po črpanju dvigne na enako raven kot v kleti.

Da bi črpalni jašek dobil končno obliko, je treba opraviti naslednje delo:

 1. Položimo toliko dodatnih cevi, dokler žabica ne doseže želene višine. Te cevi se med seboj vežejo s cementno malto, ojačano s polimernim lateksom ADIPLAST.

 2. Preseki tal s previsom gredi morajo biti po njegovem obodu zatesnjeni s cementno malto DUROCRET ali s cementno malto, ojačeno s polimernim lateksom ADIPLAST. (tvorba trikotnega žleba s stranico dolžine približno 5-6 cm).

 3. Talno tesnilo se razširi na celotno višino previsa gredi tako, da ščetkate 3-4 plasti AQUAMAT vzdolž oboda do zgornje meje. Vsak sloj naj se posuši, preden nanesete naslednji sloj.

 4. Tri dni po nanosu hidroizolacije, med katero je AQUAMAT pridobil pomembno trdnost, se odtočne cevi odstranijo s krajev odvajanja vode. Nato sledi tesnjenje z AQUAFIX in premaz z AQUAMAT.

 5. Priporočamo, da črpanje vode nadaljuje približno 7 dni po zaključku hidroizolacije, dokler se trdnost membrane AQUAMAT ne razvije dovolj.

 6. Priporočljivo je, da se membrana AQUAMAT na kletnih tleh pokrije z maltnimi tlemi, ploščicami itd., Da se zaščiti pred morebitnimi poškodbami, ki nastanejo med uporabo območja.

IV. OPOMBE

 • Temperatura okolice med nanosom mora biti najmanj +5ºC.

 • Upoštevajte navodila za varno uporabo in previdnostne ukrepe, napisane na embalaži izdelkov.

gb4-1
gb4-2
gb4-3