Popravila s kompozitnimi materiali – varjenje kovinskih plošč na betonske elemente

POVEZANI MATERIALI

EPOMAX-EK Dvokomponenten epoksidni kit

EPOMAX-L20 Dvokomponentna epoksidna injekcijska smola za razpoke širine 0,1-1,0 mm

EPOMAX-L10 Dvokomponentna epoksidna injekcijska smola za razpoke širine 0,5-3,0 mm

 

I. NARAVA PROBLEMA – ZAHTEVE

Strukturne elemente, ki so razpokali, je mogoče popraviti-ojačati z varjenjem tankih plošč na površino.

II. REŠITEV

Tanka plošča, ki jo je treba pritrditi, mora biti izdelana iz nerjavečega jekla debeline 1-1,5 mm.

Lepljenje plošče na podlago dosežemo z uporabo injekcijske epoksidne smole EPOMAX-L10 (prostor med ploščo in podlago 0,1-1 mm) ali EPOMAX-L20 (prostor med ploščo in podlago 0,5-3 mm) v kombinaciji z epoksidnim kitom EPOMAX-EK.

III. UPORABA

Celoten postopek popravila je naslednji:

 1. Vsak obstoječi omet se odstrani s celotnega območja, ki ga bo pokrila plošča.

 2. Površino betona zbrusimo in zgladimo ter nato zelo temeljito očistimo z vodo pod pritiskom ali, če to ni mogoče, s stisnjenim zrakom.

 3. Notranja površina plošče je peskana, da bi bila groba.

 4. Plošče je treba pritrditi na površino mehansko, z žeblji ali npr. s sorniki. Potem se vsi robovi zapolnijo z epoksidnim kitom EPOMAX-EK in namestimo injekcijske šobe vbrizgavanje smole. Prostor med šobami naj bo 20-30 cm, odvisno od velikosti plošče.

 5. Ko se EPOMAX-EK strdi, se injekcija smole izvede z uporabo epoksidne smole EPOMAX-L10 ali EPOMAX-L20:
  a) Cev za odvod smole je postavljena v prvo šobo. Če je plošča na spodnji strani površine, se postopek začne z enega konca. Če je na straneh, se začne od najnižje šobe.

  b) Z manipulacijo izpustne pipe za smolo na tlačnem loncu se smola injektira v šobo, dokler ne začne izhajati iz naslednje šobe.
  c) Prva šoba se postavi s posebnim pokrovčkom, nato se smola takoj injektira v naslednji šobo, dokler ne začne izhajati iz naslednje in podobno.
  d) Na vseh šobah se izvaja isti postopek. Naslednji dan lahko štrleče šobe odstranite tako, da jih odlomite, vse obstoječe omete pa lahko obnovite.

IV. OPOMBE

 • Da se izognete temperaturnemu širjenju in krčenju kovinske plošče, priporočamo, da obstoječi omet zamenjate z močno malto debeline 2 cm, ojačeno s polimernim lateksom ADIPLAST.

 • Ena oseba mora ves čas uporabe izstopno cev držati v šobah, zapirati šobe in usmeriti drugo osebo pri injektiranju smole.

 • Mešanje epoksidnih materialov je treba izvajati zelo previdno, tako da se vsaka komponenta A in B vedno uporabita v pravem razmerju.

 • Priporočljivo je, da se smol EPOMAX-L10 ali EPOMAX-L20 ne vlije neposredno v posodo pod tlakom, ampak ko se dve komponenti smole zmešata v vsebniku A, potem se ta posoda položi v tlačni lonec. Tako se prepreči umazanija in morebitno strjevanje preostale smole v loncu.

 • Pozornost je treba posvetiti dolžini časa uporabe, glede na življenjsko dobo materiala in temperaturo okolice, da se material med postopkom vbrizgavanja smole ne strdi.

 • Po končanem nanašanju je treba očistiti tlačni lonec in drugo opremo. To je treba storiti s topilom SM-12 (izpiranje tlačne posode in izstopne cevi z SM-12).

 • Med postopkom injiciranja morate nositi zaščitne rokavice in očala.

 • Pred uporabo preučite varnostna navodila, navedena na etiketah izdelka.

gb26-1

gb26-2

gb26-3