Popravila poškodovanih betonskih elementov s fugiranjem z betonom ali z malto z visoko jakostjo

POVEZANI MATERIALI

BEVETOL-SPL Superplastifikator betona, tip G

REOTOL-SPL Betonski superplastifikator, tip F

MEGAGROUT-100 Visoko trdna, nekrčljiva masa za podlivanje

DUREBOND Dvokomponentna epoksidna injekcijska smola za razpoke > 3 mm

AQUAFIX Hitrovezni cement

RAPICRET Hitrovezna malta za popravila

 

I. NARAVA PROBLEMA – ZAHTEVE

Pri takšnih popravilih – armaturah mora imeti beton za vlivanje ustrezno fluidnost in sposobnost prodiranja, da med betoniranjem ne pušča nobenih prostorov, saj se nanašanje fuge običajno izvaja pri debelini 10-12 cm, kar težko omogoča širjenje betona. Kadar je potrebno fugiranje v tankih plasteh debeline 4-8 cm, zaradi česar je vlivanje betona zelo težko, je potrebna tekoča malta velike tekočnosti in visoke trdnosti.

Poleg tega se mora beton ali malta za ulivanje učinkovito vezati na obstoječi beton, tako da je zagotovljeno oblikovanje monolitnega elementa iz starega in novega betona.

II. REŠITEV

Običajno fugiranje debeline 8-15 cm
Polnilni material je beton, ki mu dodamo betonski superplastifikator BEVETOL-SPL ali REOTOL-SPL, da zagotovimo želeno fluidnost betona, ki se vlije, hkrati pa poveča njegovo trdnost zaradi dosežene velike stisnjenosti.

Fugiranje v tankih plasteh debeline 4-8 cm
Kot material za polnjenje se uporablja MEGAGROUT-100, visokozmogljiva fugirna masa. Ima veliko fluidnost in zelo visoko trdnost.

III. UPORABA

Priprava podlage

 1. Odstranjeni so vsi zlomljeni betonski deli in nastanejo vdolbine v starem betonu, da se izboljša lepljenje betona, ki ga je treba vliti.

 2. Obstoječa armatura je izpostavljena, kadar koli je to potrebno.

 3. Površina obstoječega betona je mehansko hrapava (npr. s peskanjem).

 4. Nato se obstoječi beton opere z veliko vode pod pritiskom.

 5. Oblika je pripravljena, nova ojačitev pa je umeščena v inženirski študij statike in je povezana s starimi z zatiči in mozniki.

 6. Kadar koli je mogoče, je betonska površina prevlečena z DUREBOND, vezivnim sredstvom za epoksidno smolo, da se zagotovi popolna vez med starim in novim betonom.

Običajno fugiranje debeline 8-15 cm
Po zgornji pripravi ulivanje betona izvedemo z dodatkom superplastifikatorja BEVETOL-SPL v razmerju 0,6-0,8 mas.% cementa ali REOTOL-SPL superplastifikatorja v razmerju 1,2-1, 7% mase cementa, dokler ne dobimo približno 20 cm ulitega betona. Vibracija betona med ulivanjem je nujna za doseganje boljše stiskanja betona.

Fugiranje v tankih plasteh debeline 4-8 cm

 1. Kadar se MEGAGROUT-100 vlije v oblike, je priporočljivo, da se spoji med oblikovalimi oblogami zaprejo s hitro nastavljivim cementom AQUAFIX ali hitro pritrdilno malto RAPICRET, ker je material tako tekoč in drobnozrnat, da lahko pobegnr skozi obloge.

 2. Vsebnost 25 kg vrečke MEGAGROUT-100 dodamo 3 kg vode in dobro premešamo z mešalnikom z nizkimi vrtljaji, dokler ne nastane homogena masa. Nato lahko dodamo majhno količino do 0,5 kg vode, dokler ne dosežemo želene tekočnosti.

 3. Malta se vliva, pri čemer pazite, da ne pride do ujetja zraka. Zagotoviti je treba, da je malta zapolnila celoten prostor med oblikovanjem in obstoječo konstrukcijo.
  Poraba MEGAGROUT-100: 21,5 kg/m²/cm debel plašč ali 2,1 kg za zapolnitev prostornine 1 liter.

 4. Površine, ki so izpostavljene atmosferi, morajo biti najmanj 24 ur mokre, tako da jih prekrijete z mokrimi listi linoleja ali polietilena.

IV. OPOMBE

 • Temperatura med nanašanjem mora biti med +5ºC in +35ºC.

 • Trdnost betona, ki ga je treba vliti, mora biti večja od trdnosti starega betona za najmanj 10 N/mm².

 • Velikost delcev inertnih materialov v betonu, ki ga je treba vliti, ne sme presegati 20 mm.

 • MEGAGROUT-100 lahko nanesete v največji debelini 10 cm na sloj.

 • Material, ki se je začel odlagati, se ne sme ponovno mehčati z vodo.

 • Izdelek ohranja svojo fluidnost približno cca. 60 minut pri temperaturah med +15ºC in +25ºC.

 • Pri visokih temperaturah je priporočljivo shranjevanje vrečk na hladnem, pa tudi mešanje materiala s hladno vodo, da se doseže ustrezna pretočnost dovolj dolgo (približno 60 minut).

 • Pri nizkih temperaturah in kadar koli je potreben hiter razvoj trdnosti, je priporočljivo mešanje materiala z mlačno vodo in zaščita pred mrazom s postavljanjem toplotnoizolacijskih pokrovov nad opažem.

 • Izdelek vsebuje cement, ki z vodo reagira kot alkalen in ga uvrščamo med dražilne.

 • Upoštevajte navodila za varno uporabo in previdnostne ukrepe, napisane na embalaži.

gb25-1

gb25-2
gb25-3