Popravilo betona in zaščita jeklene armature

POVEZANI MATERIALI

MEGACRET-40 Sanacijska cementna malta visoke trdote, ojačana z vlakni

RAPICRET Hitrovezna cementna malta za popravila

FERROSEAL Cementni premaz, obogaten s polimeri, ki ščiti armaturo pred korozijo in deluje kot vezivno sredstvo med starim in novim slojem

EPOXYCOAT-AC Dvokomponentna protikorozijska epoksidna prevleka

 

I. NARAVA PROBLEMA – ZAHTEVE

Beton s svojo alkalnostjo ščiti jekleno armaturo pred korozijo. Zaradi visokih pH vrednosti se na površini jekla tvori tanka zaščitna plast stabilnih oksidov, ki ovirajo razvoj rje. Ko ta zaščitna plast stabilnih železovih oksidov uniči vpliv močnega korozivnega okolja, se pojavi pojav korozije (rje).

Korozija jeklene armature povzroči povečanje njene prostornine, kar povzroči nastanek notranjih napetosti in razpok v betonu, kar končno privede do luščenja betona.

Nastala škoda:

 • Ogrozi stabilnost konstrukcijskega elementa.

 • Ustvari pogoje za nadaljnjo korozijo preostale jeklene armature.

 • Zmanjša požarno odpornost konstrukcijskega elementa.

 • Povzroča težave pri videzu strukturnega elementa..

II. REŠITEV

Ohlapne in zlomljene dele betona je treba odstraniti, trdne betonske in korodirane jeklene palice pa popolnoma odkriti. Rjo je treba odstraniti z jekla s čiščenjem, brušenjem itd. Z ustreznim orodjem (žična krtača, peskalnik itd.), odvisno od obsega in stopnje korozije. Nato se na jeklene palice poškodovanih konstrukcijskih elementov nanese antikorozijski epoksidni premaz EPOXYCOAT-AC ali antikorozijski premaz na osnovi cementa FERROSEAL, da se zaščiti pred prihodnjo korozijo.

Nato olupljeno površino betona popravimo z uporabo MEGACRET-40 visokozmogljive ločilne malte, da obnovimo monolitno naravo in trdnost poškodovanega konstrukcijskega elementa.

III. UPORABA

Podrobno je postopek popravila naslednji:

 1. Vse odlomljene in ohlapne delce olupljenega betona je treba temeljito odstraniti in korodirano jekleno ojačitev popolnoma odkriti.

 2. Izpostavljeni trden beton je treba hrapavo očistiti in očistiti pred prahu, rje itd.

 3. Korodirano jeklo je treba ščetkati in očistiti, brusiti itd. Z ustreznim orodjem, odvisno od stopnje in obsega poškodb (npr. Peskanje, peskanje vode, žična krtača itd.), Da se rja pred odstranitvijo popolnoma odstrani. nadaljnje nanašanje antikorozivne plasti (EPOXYCOAT-AC ali FERROSEAL).

 4. Uporaba EPOXYCOAT-AC: Sestavni deli A (smola) in B (trdilec) EPOXYCOAT-AC so pakirani v vnaprej določenih razmerjih mešanja. K komponenti A je treba dodati celotno količino komponente B. Dve komponenti je treba mešati približno 5 minut z mešalnikom z malo vrtljaji (300 vrt / min). Pomembno je, da se mešanje odvija tudi na straneh in na dnu posode, tako da se doseže enakomerna disperzija trdilca. Očiščene, nepoškodovane in izpostavljene jeklene palice (ali nove dodatne jeklene palice, ki jih je mogoče namestiti, če ostaja premalo) je treba prekriti z dvema nanosoma EPOXYCOAT-AC. Drugi premaz se nanese, potem ko se prvi posuši. Po nanašanju drugega premaza in, ko je še svež, se nanj posipa kremenčev pesek razreda 0-0,8 mm, da se zagotovi lepljenje malte za lepljenje, ki bo sledila površini jeklene armature.
  Nanos FERROSEAL-a: FERROSEAL dodamo v vodo ob stalnem mešanju v razmerjih FERROSEAL proti vodi = 2,65 do 1 (volumski deli), dokler ne nastane enakomerna masa brez grudic. Material se nanese s čopičem srednje trdote v dveh slojih. Zaradi nevarnosti pojava razpok v materialu se je treba izogibati debelini sloja, ki presega 1 mm na nanos. Drugi sloj se nanese, potem ko se prvi posuši.

 5. Po 48 urah, ko ste uporabili EPOXYCOAT-AC ali po tem, ko se je FERROSEAL posušil, je treba površino temeljito navlažiti in nato nanesti MEGACRET-40 visokozmogljivo ločilno malto, da obnovite poškodovano območje.
  Vsebnost 25-kilogramske vrečke MEGACRET-40 se ob stalnem mešanju doda v 4,60 litra vode in dobro meša, dokler ne nastane enotna trdna masa, primerna za popravila. Material je treba nanesti z gladilko ali s pištolo, v želeni debelini, do 4 cm na vsak sloj. Kadar je potreben drugi sloj, je treba površino prvega sloja hrapavo razmastiti, da dosežemo boljši oprijem. Končno površino je treba dobro zaščititi pred dehidracijo, tako da jo prekrijete z mokrimi krpami, polietilenskimi listi ali ponavljajočim sušenjem 48 ur.
  Poraba MEGACRET-40: ca. 17,5 kg/m²/cm debeline plasti.
  Če je potrebno hitro delo, lahko namesto tega uporabite hitro pritrdilno malto RAPICRET. RAPICRET dodamo v vodo ob nenehnem mešanju, dokler ne nastane tesna, ne-trdena zmes, primerna za dela s popravki ali pritrjevanjem. Čas mešanja ne sme presegati 1 min. Zaradi kratkega delovnega časa (približno 15 min pri + 20ºC) je priporočljivo, da vsakič mešate majhno količino. RAPICRET se lahko nanese v debelini do 3 cm na sloj.
  Poraba RAPICRET-a: ca. 17,5 kg/m²/cm debeline plasti.

IV. OPOMBE

 • Temperatura med nanašanjem mora biti med +5ºC in +35ºC.

 • Material, ki se je začel uporabljati, se ne sme ponovno mehčati z vodo.

 • Pri visokih temperaturah se priporoča mešanje materiala s hladno vodo, da se prepreči pretirano hitro sušenje.

 • Pri nizki temperaturi je priporočljivo mešanje materiala z mlačno vodo, da se pospeši njegovo sušenje in razvoj njegove trdnosti.

 • V poletnih mesecih je treba cementne malte vlažiti po nanosu, da preprečimo njihovo izsuševanje zaradi visokih temperatur.

 • Upoštevajte navodila za varno uporabo in previdnostne ukrepe, napisane na embalaži.

gb32-1